За кампанията


Какво е „Ти броиш“?

„Ти броиш“ е национална кампания, целяща да предотврати опитите за измами и манипулации в изборния ден на предстоящите парламентарни избори.

След връщането на хартиената бюлетина рискът от кражба на вота нарасна неимоверно. За честното протичане на изборния ден търсим 12 000 души, колкото са изборните секции в страната, които да станат членове на Секционни избирателни комисии (СИК) или застъпници, за да гарантират коректността на вота и преброяването.

Според изборното законодателство членовете на СИК следят за спазване на разпоредбите на Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК в изборното помещение, като осигуряват свободното протичане на гласуването.

Застъпниците, от друга страна, имат право да присъстват при броенето на бюлетините (ако има такива) и да получат копие от протокола на изборната секция, което да снимат и качат в специално създаденото мобилно приложение "Ти Броиш". Така нашият паралелен преброителен център ще може да обработи резултатите и да ги качи в реално време на сайта ни.

Искаме всеки български гражданин да може да види реалните резултати от изборите, преди те да са стигнали до Централната избирателна комисия, преди да са претърпели неправомерни промени и манипулации.


Защо членове на СИК, а не само застъпници?

Опитът ни показва, че изборният процес често е подложен на големи манипулации, извършвани преди, по време на и след края на изборния процес, броенето на гласовете и попълването на протоколите.

След промените в Изборния кодекс, осъществени през краткия живот на 45-ото Народно събрание, в секциите с над 300 гласоподаватели бе въведен 100% машинен вот. Това улеснява работата на застъпниците, на които няма да се налага да контролират броенето на огромен брой хартиени бюлетини, но прави отговорността на Секционната избирателна комисия още по-голяма.

Разчитаме на вашата подкрепа, за да осигурим членове на СИК с висок морал и желание да гарантират честността на вота!


Как да стана член на СИК?

Формата за записване е отворена за регистрация - ЗАПИШИ СЕ. От вас се изисква само да попълните необходимите данни и да бъдете силно мотивирани да станете гарант на честните избори в България, а ние ще се погрижим да се свържем с вас с наближаването на изборния ден във връзка с вашето разпределение!


Как да стана застъпник?

От Вас се иска силна мотивация да станете гарант на честните избори в България и да отделите около 4 часа от времето си в изборния ден. Ангажиментът на участниците в „Ти броиш“ е да влязат в секцията най-късно 1 час преди нейното затваряне и да останат до края на броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

От нас ще получите достъп до екип от експерти и юристи, които ще бъдат на разположение във всеки един момент от изборния ден, за да консултират и съдействат на всички застъпници на Демократична България при възникнали въпроси или сигнали за нередности.

Важно е да уточним, че разчитаме на Вашата лична и гражданска мотивация, защото включването Ви в Националната кампания „Ти броиш“ е доброволен избор, за който не се предвижда заплащане.


Какво трябва да направя в изборния ден?

Ако сте решили да бъдете пазител на вота под формата на член на СИК, трябва да отидете в изборната секция преди началото на изборния ден и да останете до неговия край, както и да следите за спазването на Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК.

Ако сте решили да бъдете пазител на вота под формата на застъпник, достатъчно е да отидете в изборната секция, в която ще гарантирате честното преброяване на гласовете, един час преди тя да затвори.

Трябва да останете в секцията, докато всички гласове бъдат преброени и протоколите — попълнени. След като се уверите, че гласовете са правилно преброени и нанесени в протоколите, Вие трябва да получите копие от протокола и ангажиментът Ви в изборната секция приключва.

Остава само да снимате протокола и да го качите в приложението „Ти броиш“, до което ще получите достъп преди изборите. Това е всичко! Нашият преброителен център ще обработи данните в протоколите, след което ще ги качи на сайта ни.


Кой може да се включи в инициативата?

Всеки български гражданин, който иска да стане гарант за честни и свободни избори. Всеки, който вярва, че България може много повече, е добре дошъл!

Не е необходимо да сте член на някоя от партиите в „Демократична България“, за да се включите. Все пак, имайте предвид, че националната кампания „Ти броиш“ се организира от „Демократична България - обединение“ и формалната Ви роля ще бъде на наш член на СИК или застъпник.


Какво предстои след като се запишете за пазител на вота?


Ще ви изпратим обучително видео и материали

В момента, в който ЦИК обявят здравния протокол и методически указания за предстоящите избори, ще изработим и изпратим обучително видео и материали за правата и задълженията на застъпниците. Всички тези материали ще бъдат на Ваше разположение и на сайта на кампанията - www.tibroish.bg.


Ще ви разпределим по секции

До края на май ще се свържем с вас във връзка с вашето разпределение като член на СИК, а до края на юни ще се реализира и разпределението на застъпниците.


Ще подготвим документите

За да можете да се легитимирате като пазител на вота в изборния ден, ще трябва да разполагате с документ, който удостоверява, че сте застъпник (представител на коалиция) на Демократична България и бадж, който ще трябва да носите, докато сте в секцията. Веднага щом бъдете разпределени в секциите, ще се свържем с Вас, за да уточним как ще получите документите си.


Приложението “Ти броиш”

Когато мобилното ни приложение е налично за сваляне, ще получите имейл с инструкции как да го свалите и как да го ползвате в изборния ден. Тази информация ще бъде публикувана и на уебсайта на кампанията www.tibroish.bg.