За кампанията


Какво е „Ти броиш“?

„Ти броиш“ е национална кампания, целяща да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете на предстоящите парламентарни избори.

За целта търсим 12 000 души – колкото са изборните секции в страната – които да присъстват при броенето на бюлетините в изборния ден, да следят за тяхното честно преброяване и за коректното вписване на резултатите в протоколите.

В изборното законодателство тези хора се наричат „застъпници“ и това им дава право да получат копие от протокола на изборната секция.

След това тяхна задача е да снимат копието и да го качат в специално създаденото мобилно приложение „Ти броиш“. Така нашият паралелен преброителен център ще може да обработи резултатите и да ги качи в реално време на сайта ни.

Искаме всеки български гражданин да може да види реалните резултати от изборите, преди те да са стигнали до Централната избирателна комисия, преди да са претърпели неправомерни промени и опити за манипулации.


Защо е необходимо гражданско паралелно преброяване?

Опитът ни показва, че най-големите манипулации с вота на гражданите се случват при отварянето на бюлетините, броенето на гласовете и попълването на протоколите.

Единственият начин това да бъде предотвратено е да изпратим във всяка изборна секция по един силно мотивиран човек, готов да защити честността на вота.

Наричаме тези 12 000 души „гаранти на демокрацията“, защото, освен че могат да присъстват на броенето на гласовете, те имат право да сигнализират за всякакви нередности и опити за измами, за да се преборят всеки един глас да бъде коректно отчетен.


Как да стана застъпник?

Попълнете формуляра в сайта ни и до няколко дни ще се свържем с Вас, за да Ви въведем в кампанията.

От Вас се иска силна мотивация да станете гарант на честните избори в България и да отделите около 4 часа от времето си в изборния ден. Ангажиментът на участниците в „Ти броиш“ е да влязат в секцията най-късно 1 час преди нейното затваряне и да останат до края на броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

От нас ще получите достъп до екип от експерти и юристи, които ще бъдат на разположение във всеки един момент от изборния ден, за да консултират и съдействат на всички застъпници на Демократична България при възникнали въпроси или сигнали за нередности.

Важно е да уточним, че разчитаме на Вашата лична и гражданска мотивация, защото включването Ви в Националната кампания „Ти броиш“ е доброволен избор, за който не се предвижда заплащане.


Какво трябва да направя в изборния ден?

Достатъчно е да отидете в изборната секция, в която ще гарантирате честното преброяване на гласовете, един час преди тя да затвори.

Трябва да останете в секцията, докато всички гласове бъдат преброени и протоколите — попълнени. След като се уверите, че гласовете са правилно преброени и нанесени в протоколите, Вие трябва да получите копие от протокола и ангажиментът Ви в изборната секция приключва.

Остава само да снимате протокола и да го качите в приложението „Ти броиш“, до което ще получите достъп преди изборите. Това е всичко! Нашият преброителен център ще обработи данните в протоколите, след което ще ги качи на сайта ни.


Кой може да се включи в инициативата?

Всеки български гражданин, който иска да стане гарант за честни и свободни избори. Всеки, който вярва, че България може много повече, е добре дошъл!

Не е необходимо да сте член на някоя от партиите в „Демократична България“, за да се включите. Все пак, имайте предвид, че националната кампания „Ти броиш“ се организира от „Демократична България - обединение“ и формалната Ви роля ще бъде на наш застъпник.


Какво предстои след като се запишете за защитник на вота?


Ще ви изпратим обучително видео и материали

В момента, в който ЦИК обявят здравния протокол и методически указания за предстоящите избори, ще изработим и изпратим обучително видео и материали за правата и задълженията на застъпниците. Всички тези материали ще бъдат на Ваше разположение и на сайта на кампанията - www.tibroish.bg.


Ще ви разпределим по секции

След като общините обявят окончателния списък със секциите за предстоящите избори, ще бъдете разпределени в някоя от тях и ще Ви изпратим информация за номера и адреса на секцията, в която ще бъдете застъпник.


Ще подготвим документите

За да можете да се легитимирате като пазител на вота в изборния ден, ще трябва да разполагате с документ, който удостоверява, че сте застъпник (представител на коалиция) на Демократична България и бадж, който ще трябва да носите, докато сте в секцията. Веднага щом бъдете разпределени в секциите, ще се свържем с Вас, за да уточним как ще получите документите си.


Приложението “Ти броиш”

Когато мобилното ни приложение е налично за сваляне, ще получите имейл с инструкции как да го свалите и как да го ползвате в изборния ден. Тази информация ще бъде публикувана и на уебсайта на кампанията www.tibroish.bg.